İÜ Kardiyoloji Enstitüsü’nde İlk Kez TAVI İşlemi Gerçekleştirildi

Kardiyoloji Enstitüsü’nde, hastanın göğüs kafesi açılmadan, kasık bölgesindeki atardamarlardan girilerek aort kapağının değiştirilmesi işlemi başarıyla uygulandı

Dünyada ve ülkemizde yaş ortalamasının yükselmesine bağlı olarak kalp hastalarının profilinde de ciddi değişmeler yaşanıyor. Diyabet, hiper tansiyon, böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkları olan kalp hastalarına göğüs kafesinin açılması ve aort kalp ve akciğerin devre dışı bırakılması ile aort kapağının değiştirilmesi şeklinde uygulanan klasik yöntem ciddi ölüm riskleri taşıyor.

Kardiyoloji Enstitüsü Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Yıldız, İstanbul Üniversitesi’nde ilk kez uygulanan ve Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu olarak adlandırılan bu yöntemin büyük önem taşıdığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu olarak adlandırdığımız bu yöntemde, kasık bölgesinden girilerek aort kapağına ulaşılıyor ve yaklaşık 20-25 dakika süren bir işlem ile aort kapağı değiştirilebiliyor. Göğüs kafesi açılmadığı için mortalite riski ise bu işlemde klasik yönteme göre daha az. Hastalar işlemden sonra iki gün içinde servise çıkabiliyor, ayağa kalkabiliyor ve dört ile beş gün içerisinde taburcu olabiliyor. Yani uygulanan yöntem hastalar için de büyük kolaylık sağlıyor.”

“Heart Team” adı verilen kalp ekibi ile birlikte hastanın bu işlem için uygun olup olmadığına karar verildiğini belirten Doç. Dr. Yıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Hastaların bu işlem için uygun olup olmadığına bu işlemde önemli bir unsur olan kalp ekibi ile birlikte karar veriyoruz. Bu ekipte kalp damar cerrahisi, kardiyolog, anestezist, radyolog ve nörologlar yer alıyor. Öncesinde başarılı bir hazırlık süreci ile birlikte bu işlemi hep birlikte gerçekleştiriyoruz. İÜ Kardiyoloji Enstitüsü olarak bunu başarılı şekilde gerçekleştirdik. Bu işleme dâhil olan Prof. Dr. Ömer Göktekin’e ve hocalarımız Prof. Dr. Tevfik Gürmen, Prof. Dr. Murat Ersanlı, Prof. Dr. Murat Mert ve Prof. Dr. Kamil Karaoğlu’na teşekkür ediyorum.”

İstanbul Üniversitesi © 2017 All Rights Reserved